דלדול שרירים אצל קשישים: התסמינים, האבחון והטיפול (סרקופניה)

דלול שרירים סרקופניה

עם הגיל, הבלאי הטבעי של מערכות הגוף הוא חלק בלתי נפרד מחיינו ואנחנו נאלצים להתמודד עם קשיים שונים הנובעים ממנו. אחד מהם, בעל השפעות קריטיות על איכות חיינו בגיל המבוגר, הוא סרקופניה, או דלדול שרירים, המהווה כותרת לשני תרחישים לא רצויים – אובדן כוח שריר ומסת שריר. כיצד ניתן לזהות תופעה זו וכיצד מטפלים בה? האם יש דרך למנוע או לצמצם אותה ?

הקדמה – מהי סרקופניה? 

ראשית חשוב להסביר כי אובדן מסת שריר או כוח שריר הוא תהליך טבעי שמתרחש כמעט אצל כל בני האדם. על פי רוב, גם אם השריר מתדלדל במהלך השנים, אין בכך פגיעה משמעותית בתפקוד או באיכות החיים של המבוגר או המבוגרת. לצד זאת, קיימים מקרים ניכרת במסה או בכוח השריר. מצב זה נקרא בהם אובדן מסת השריר או כוח השריר הוא ברמה שחורגת מהנורמה כך שמתרחשת פגיעה סרקופוניה, ולעומת הבלאי הטבעי המאפיין את הגיל המבוגר, הוא בהחלט עלול להוביל לפגיעה ניכרת באיכות החיים ואף לנזקים בריאותיים משמעותיים. 

גורמים נפוצים לסרקופניה

סרקופניה נגרמת ממספר סיבות עיקריות. כמובן, אצל קשיש נקודתית דלדול השרירים יכול להופיע עקב סיבה אחת או שילוב שלהן, ואין הכרח שכולן יתרחשו על מנת שיתרחש דלדול שרירים. 

מהן הסיבות העיקריות להופעתה של סרקופניה? 

חוסר פעילות גופנית

גם אם ניקח כדוגמא אדם פעיל גופנית, אחרי שישכב תקופה ממושכת ללא פעילות וללא הנעת שריריו, הוא יחוש ניוון, כאבים וחולשה. לצערנו, חיי היומיום של מבוגרים רבים כוללים מעט מאוד פעילות גופנית סדירה, אם בכלל, הן בשל כאבים ומחלות שהופכים לכדור שלג ומחמירים את המצב, והן בשל היעדר סיבות או הזדמנויות לפעילות גופנית. 

מחסור בוויטמין D

אחד התפקידים של ויטמין D הוא סיוע בשמירה על תפקוד השרירים, הן מבחינת חוזק השריר והן מבחינת מסת השריר. ממש כמו שמחסור בוויטמין D עלול לגרום לדלדול העצמות, הוא גם תורם לדלדול השרירים. 

הפרשת ציטוקינים

ציטוקינים הם חומרי דלקת, ובעוד שאצל מרבית המבוגרים נצפה להפרשה מוגברת שלהם, אצל מי שסובלים מסרקופניה ניתן לזהות הפרשה מוגברת בשיעור ניכר לעומת מבוגרים עם תפקוד תקין. לא תמיד ניתן לדעת מה גורם להפרשה המוגברת, אם כי ידוע שלמצבי חולי יש תרומה להגברת ההפרשה של אותם ציטוקינים המקדמים דלדול במסת ובחוזק השריר. 

תסמינים עיקריים

  • קשיי הליכה והליכה לא יציבה – תופעה מרכזית אצל מי שסובלים מדלדול שרירים ואחת התלונות העיקריות. 
  • ירידה בעצמאות – בשל החולשה בגפיים, מבוגרים הסובלים מהתופעה מגלים לעתים קושי בפעולות הדרושות להתנהלות עצמאית כמו רחצה או התלבשות. 
  • חולשה
  • עייפות

כיצד מאבחנים דלדול שרירים?  

כפי שציינו, אצל מרבית המבוגרים נצפה לראות דלדול של מסת וכוח השריר, ולא תמיד קל לזהות את הנקודה בה שיעור הפגיעה בתפקוד השריר הופך לפתולוגי. 

איך בכל זאת מאבחנים סרקופניה? 

שקילה

מסת השריר מהווה אחוז ניכר ממשקל גוף האדם. על כן אובדן משקל, בפרט בגילאים מבוגרים וכאשר אינו נלווה לתהליך ייעודי ומכוון של ירידה במשקל, יאפשר לנו להסיק פעמים רבות על אובדן במסת שריר, ובשיעורים גבוהים מאוד של אובדן נחשוד במצב פתולוגי של דלדול שריר או סרקופניה. 

בדיקת היקפים

ירידה בהיקפי הזרועות והירכיים מעידה פעמים רבות על דלדול של השריר.

בדיקת יכולת ההליכה

בדיקה פשוטה לבחינת הליכה קצרה ומהירה שכוללת היעמדות, הליכה והתיישבות, תעיד אם קיים הסימפטום הבולט ביותר והוא קשיי הליכה. במידה והמטופל אינו סובל מקשיים תפקודיים, לא נאבחן דלדול שרירים.  

בדיקות דימות 

בדיקות כמו CT או רנטגן יכולות לסייע באבחנת דלדול שרירים, אם כי לא תמיד יש בהן צורך. 

מהי שכיחות התופעה?

מכיוון שהאבחנה של סרקופניה אינה תמיד ברורה, גם שיעורם של הסובלים מתופעה זו באוכלוסיה אינו תמיד ברור. יחד עם זאת מה שידוע ללא ספק הוא ששיעור התופעה הולך וגדל ככל שמתקדמים בשכבת הגיל. אצל מבוגרים צעירים יחסית, עד גיל 75, לא מדובר בתופעה רחבה. בטווח הגילאים שבין 75 ו-84, נצפה שיעור גדול יותר של סובלים מסרקופניה ובגילאים המבוגרים עוד יותר, מ-85 ואילך, קיים שיעור גבוה של מטופלים המתמודדים עם דלדול שרירים והתסמינים הנובעים ממנו. 

כיצד ניתן לטפל בדלדול שרירים? 

הטיפול בדלדול שרירים כולל טיפול גופני ותזונתי. מלבד זאת, חשוב לייחס חשיבות גם למניעת התופעה על ידי שמירה על אורח חיים פעיל הכולל גם חיזוק מכוון של כוח השריר. 

שינוי התזונה

כאשר אדם מאובחן כסובל מסרקופניה, יש לתסף את תזונתו בויטמין D. נוסף על כך, יש להתאים תזונה הכוללת כמויות גבוהות של חלבון ומזונות בעלי ערך קלורי גבוה. 

טיפול גופני

פיזיותרפיה היא חלק קריטי בטיפול בדלדול שרירים, והיא מסייעת גם במקרים קשים יחסית בהם הפגיעה שאובחנה משמעותית. יש לפנות לאיש מקצוע המומחה בשיקום ובעל ניסיון בהתאמת טיפול פיזיותרפיה למבוגרים המתמודדים עם דלדול שרירים.  

המרכז לשיפור התפקוד – לסיוע בהתמודדות עם סרקופניה

המרכז לשיפור התפקוד הוקם על ידי איל קרפ, מאמן שיקומי, בשנת 2018. המטרה של המרכז היא לסייע לכמה שיותר מבוגרים לשמור על תפקוד גופני ואורח חיים בריא גם בגילאים המבוגרים, בהם הדבר אינו תמיד קל. המרכז מלווה אישית בשיטות ייחודיות, ומביא אותם לשיפור ניכר בתפקודם תוך ששים יום מתחילת התהליך. המרכז מסייע בהתמודדות עם קשיים שונים המאפיינים את הגיל המבוגר, בין היתר סרקופניה בה עסקנו במאמר זה באריכות. 

לסיכום

דלדול שרירים הינו תופעה שהולכת ונעשית נפוצה בגילאים מבוגרים, בשל סיבות שונות, ופוגמת באיכות החיים ובתפקוד של המבוגר או הקשיש הסובל ממנה. עם זאת, באבחון מדויק ובתוכנית טיפולית נכונה, ניתן להקל על הסימפטומים ולסייע בהחזרת חלק מתפקודי השריר, מה שיכול לשפר דרסטית את התפקוד הגופני של המטופל.  

תוכן עניינים
המרכז לשיפור התפקוד
המרכז לשיפור התפקוד

המרכז לשיפור התפקוד מתמחים בשיפור המצב הפיזי,
המנטלי עד הבית עם שירות אישי. שישפר את איכות החיים שלך.

מאמרים נוספים באותו נושא:

השאירו פרטים:

Be the first to know about new arrivals and promotions

דילוג לתוכן